Fastrente.no - Alt om boliglån med fastrente

Binde renten på boliglånet?

Om du ikke tåler en rente som går over fire til fem prosent i perioder, kan det være smart å binde hele eller deler av boliglånet. Om du derimot ser at du har en romslig nok økonomi til å klare en så høy renteoppgang, er du ofte mest tjent med å beholde flytende rente på ditt boliglån.

Binder du renta i dag (2022), taper du garantert det første året, siden det tar tid før den flytende renta går opp til dagens fastrentenivå. Hva som skjer om tre, fem eller ti år er det ingen som vet, så hvorvidt du tjener på å binde renta, er umulig å si. Spørsmålet om fastrente dreier altaså seg først og fremst om trygghet.

Binde renten

Fordeler med fastrentelån

Fastrentelån kan være et godt alternativ hvis du ønsker forutsigbarhet og stabilitet i økonomien din. Med et fastrentelån vet du nøyaktig hva du skal betale hver måned i noen år framover. Du slipper også å bekymre deg for renteøkninger.

Ulemper med fastrentelån

Dersom den flytende renten går ned, går du glipp av en eventuell rentenedgang. Fastrentelån gir deg også mindre fleksibilitet. Hvis du innfrir lånet før bindingstiden er over, kan du risikere å tape penger på det.

Finn det beste fastrentelånet

Det er store prisforskjeller på fastrentelån hos de ulike bankene. Ved etablering av fastrentelån binder man seg for en lengre periode, derfor er det svært viktig å sørge for at rentebetingelsene er konkurransedyktige. 0,25% renteforskjell på et lån på 3 millioner med 10 års binding tilsvarer over 54 000 kroner. Det er med andre ord svært lønnsomt å velge riktig bank når man skal etablere et fastrentelån.